« drmartensrea.se
Vi skriver lite om skor, mode och liknande

Kul fakta om skor

Skor, de finns i alla storlekar och vikter. Vissa skor sticker ut mer än andra. Vi har samlat intressanta skofakta som alla borde veta!

Sneakers gjordes för att smyga!

1917 myntade Henry Nelson McKinney - reklamchef på företaget NW Ayer & Sons - ordet sneaker. Han kom på idén eftersom gummisulan inte gav något ljud. Så du kan smyga in eller smyga ut obemärkt!

Klackar var endast för män

Idag bärs klackar främst av kvinnor. Så har det inte alltid varit. Klackar bars av adeln i Ancien Regime. Det är fortfarande oklart när kvinnor anammat denna trend.

De ursprungliga Dr. Martens-stövlarna var tänkta som pålitliga arbetsskor

1945 bröt doktor Klaus Marten - då en 25-årig soldat - foten. Som svar designade han en prototypsko med luftdämpade sulor istället för de traditionella läder. På 1970-talet införlivades den ikoniska stöveln i punk-subkulturen. Idag är stövlarna kända som tecknet på självuttryck.

Dyraste par skor någonsin: $660 000

Ett par rubintofflor från 1939 års klassiker The Wizard of Oz - burna av skådespelerskan Judy Garland - såldes för hela $660 000 år 2000!

Den genomsnittliga kvinnan äger 21 par skor

Detta är mycket mer än genomsnittsmannen, som äger "bara" 12 par skor. Även om många kvinnor i världen är skomissbrukare, är de som slår rekordet Danielle Steels med sina 6000 par skor, Imelda Marcos med 3400 skor i sin samling och den berömda sångerskan Celine Dion med 3000 par skor.

Neil Armstrongs stövlar är fortfarande på månen

"Ett litet steg för människan, ett jättesprång för mänskligheten" är ett av de mest kända uttalandena i mänsklighetens historia. Det par skor som användes för att ta detta berömda steg är fortfarande på månen! Varför? För att hålla vikten nere!

Före 1800-talet hade vi inte vänster och höger skor

Barn missar fortfarande ibland vänster eller höger skor. Visste du att skor bara har haft en vänster- och en högerversion sedan 1800-talet? Före den tiden gjordes skor för att passa varje fot. Så att göra ett misstag var omöjligt!

21 Mar 2023